Spaghete Transilvania este o reintepretare a celebrei retete Spaghete Carbonara. Daca esti iubitor de ciorba de burta - reteta de Spaghete Transilvania merita sa fie incercata.
Si tot pentru impatimitii ciorbei de burta mai avem un sfat: putin usturoi 🙂
... a se urmari reteta video pentru mai multe detalii.
Curiozitati despre Pasta Carbonara
Beneficii consumului (responsabil) de paste
Curiozitati despre Pasta Carbonara
- despre "spaghetti alla carbonara" sau "pasta carbonara" (denumirea italiana a preparatului) se spune ca: daca ai fost in Roma si nu le-ai degustat, poti spune ca nu ai fost cu adevarat acolo;
- unele ipoteze sustin ca denumirea de "carbonaro" vine de la lucratorii ce transformau lemnul in carbune in Apenini (sec al XIX-lea) - acestia mancau o masa pe baza de branza, oua, slanina si grasime;
- reteta originala nu contine smantana;
- ingredientele ce au stat la baza retetei autentice: falca de porc, branza pecorino,1 galbenus de ou pentru fiecare persoana, 1 ou intreg - la fiecare 3 galbenusuri folosite, sare, piper, paste lungi.
Beneficiile consumului (responsabil) de paste
- pastele au putine calorii; nu pastele ingrasa ci sosul cu care le combinam;
- ca si orezul, pastele sunt bogate in carbohidrati - peste 50% din alimentatia noastra ar trebui sa fie formata din carbohidrati complecsi;
- pastele contin fitosteroli, molecule vegetale anti-colesterol foarte eficace;
- pastele sunt bogate in vitamine din grupa B, au continutul ridicat de fier, fosfor si vitamina E ce actioneaza ca un antioxidant natural;
- pastele contin triptofan - un aminoacid care incurajeaza productia de serotonina (hormonul fericirii);
- pastele reduc pofta de mancare - pentru a scapa de excesul de greutate se recomanda consumul de paste din faina integrala.
Reteta Spaghete Transilvania
Pentru aceasta reteta avem nevoie de:
200 g fasii de burta
300 ml supa de vita | sau pui
200 ml smantana de gatit
100 g parmezan | ras
80 g spagheti
60 g slanina
1 ou
sare piper
Pentru decor: patrunjel tocat, parmezan ras.
Punem intai pastele la fiert in apa sarata ce clocoteste.
Cat pastele fierb - punem intr-o tigaie slanina taiata cuburi, dupa cateva minute adaugam fasiile de burta, asteptam sa se patrunda bine, iar apoi adaugam supa de vita (sau pui). Lasam totul la foc mic pana se reduce cantitatea de supa.
Intre timp pregatim sosul (precum la pastele carbonara) dintr-un ou, smantana de gatit si parmezan, potrivim de sare si piper.
Adaugam sosul in tigaie peste fasiile de burta, daca dorim sosul putin mai consistent putem adauga inca putin parmezan si mai lasam cateva minute.
Cand spaghetele sunt gata, se pun peste sosul preparat, se omogenizeaza - apoi se servesc - nu inainte de a presara parmezan si patrunjel tocat.
Pofta buna!
Pentru alte detalii a se vedea reteta video: