română ro
  • română ro
  • English en
  • Deutsch de
română ro
  • română ro
  • English en
  • Deutsch de
Cart 0

Placinta Ciobanului de Transilvania

produse ecologice fine retete celebre retete traditionale Transylvania's Finest Food

 

Placinta Ciobanului de Transilvania propusa este inspirata din celebra reteta Shepherd's Pie, dar la Transylvania's Finest Food s-au folosit ingrediente locale  bio. Pentru a inobila savoarea acestei retete: Placinta Ciobanului de Transilvania va recomandam un vin catifelat si fin cu note de prune uscate servit la o temperatura de 16 - 18 ° C.

Branza de burduf, dovleacul (sub forma de piure, seminte, ulei), carnatul unguresc sunt doar cateva ingrediente ce sporesc savoarea acestui preparat absolut delicios.

Placinta Ciobanului de Transilvania este un fel de mancare deosebit - prin explozia - de gusturi si texturi - ce o genereaza - si are gust incomparabil - ce trebuie incercat.

Pentru a contracara intrebarea "este Placinta Ciobanului sanatoasa?" la Transylvania's Finest Food am facut cateva ajustari - cat privesc ingredientele - pentru ca reteta sa fie la fel de sanatoasa pe cat de gustoasa.

Prin continutul echilibrat de substante minerale si bioactive, produsele traditionale bio reprezinta o varianta excelenta pentru o dieta echilibrata, fara aport caloric ridicat sau grasimi daunatoare sanatatii.

 

       

 

Despre avantajele produselor bio ce duc la un mod de viata echilibrat, dar si despre curiozitati privind aceasta reteta gasiti mai jos detalii:

 

Curiozitati despre Placinta Ciobanului
Beneficiile ingredientelor folosite in reteta propusa de Transylvania's Finest Food
Reteta Placinta Ciobanului de Transilvania

 

 

Curiozitati despre Placinta Ciobanului

  • Shepherd's Pie - este un fel savuros de mancare preparat la cuptor din carne tocata acoperita cu piure de cartofi; carnea folosita poate fi  gatita in prealabil, sau proaspat tocata;
  • originea retetei se pierde in timp; se pare ca celebra reteta Shepherd's Pie provine din Irlanda si partile de nord ale Angliei;     
  • se crede ca gospodinele au inventat placinta ca o modalitate usoara de a reutiliza resturile de friptura de duminica;
  • desi in prezent, majoritatea placintelor ciobanesti contin piure de cartofi, reteta originala, era coapta in crusta de patiserie;
  • pentru ca stratul de piure sa nu se destrame, trebuie sa aiba o consistenta destul de ferma; branza din compozitie va ajuta la formarea unei texturi potrivite.

 

 

Beneficiile folosirii produselor bio:

  • produsele bio contin mai multi nutrienti activi decat celelalte ingrediente obisnuite; legumele si fructele bio au cu pana la 40% mai multi antioxidanti;
  • produsele bio nu contin ingrediente periculoase pentru sanatate precum chimicalele; produsele bio nu contin pesticide, fertilizatori sintetici, sau ingrasaminte riscante;
  • produsele bio nu dauneaza mediului inconjurator;
  • in produsele lactate bio se afla cu pana la 80% mai multi antioxidanti si nutrienti decat la produsele provenite de la animalele hranite cu furaje conventionale;
  • ingredientele bio sunt mult mai savuroase decat cele de larg consum.

 

 

 

  Reteta Placinta Ciobanului de Transilvania are nevoie de urmatoarele       ingrediente:  

       

 200 g piure cartofi
 200 g piure dovleac
 125 g amestec de carne tocata porc | vita
   70 g branza de burduf
   60 g carnat unguresc
   80 g ceapa tocata
   80 g morcov tocat
 100 ml vin alb
   cateva lingurite de ulei de dovleac
   sare, piper, boia dulce | iute

Pentru decor: slanina, seminte de dovleac prajite, patrunjel, gogosar.

Pentru inceput punem la tigaie slanina, cat sa o prajim putin. In untura ramasa (optional | se poate inlocui cu ulei de dovleac), dam la tigaie mai intai carnatul taiat cuburi, adaugam apoi morcovul si ceapa, lasam cat sa se inmoaie putin legumele, iar apoi adaugam vinul.

... dupa cateva minute adaugam amestecul de carne tocata. Potrivim dupa gust condimentele, iar daca este nevoie adaugam doar putina apa. Cat umplutura isi imprumuta aromele, punem piureul de cartofi (preparat dupa preferinta) in strat uniform intr-un vas termoizolant.

Cand este gata umplutura, o adaugam peste stratul de cartofi; in tigaia inca fierbinte adaugam piurelul de dovleac (preparat dupa preferinta) impreuna cu branza de burduf si amestecam cat sa obtinem un continut cremos. Cand este gata acest amestec gustos, il punem in strat uniform peste umplutura si-i imbogatim savoarea stropind cu cateva lingurite de ulei de dovleac.

Bagam la cuptor pentru 30 min la 180 de grade C.

Cat preparatul este la cuptor, prajim semintele de dovleac. Cand preparatul este gata, decoram cu patrunjel, gogosar,semintele de dovleac si "incoronam" preparatul cu slanina prajita. 

 

 A se vedea reteta video pentru mai multe detalii:

 

   
   
 


Post mai vechi Post mai nou